Пълно ревю на League of Legends

Пълно ревю на League of Legends

League of Legends се оказа неочакван хит в MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) жанра. След като години наред DotA почти ексклузивно запълваше тази ниша, малкото инди студио Riot Games бе сформирано през 2006 година, а две години по-късно обявиха първата си игра – League of Legends. На 27 октомври 2009 заглавието е официално готово. Разчитайки на F2P модела и микротранзакциите, в последствие играта придоби широка популярност, а студиото се разшири, като към него се присъединиха и някои свързани с DotA сцената хора – един от дизайнерите на DotA: Allstars, например. Популярността на играта доведе и до огромни турнири, по-известните от които съпътстват всеки нов сезон на играта (наградният фонд на последния стигна малко над 2 милиона долара), а от 2011-а е една от постоянните дисциплини в шведския турнир DreamHack .

league of legends review

Как се случват нещата?

Играта като всеки представител на жанра MOBA се базира на една (сравнително) квадратна карта с 3 пътeки, с кули по протежението им и множество по-малки пътечки между тях. През определен период от време, върволица от мозъчно фалирали фентъзи войничета, наречени minion-и, принадлежащи към някои от двата противопоставящи се един на друг отбора, тръгват по основните пътеки. За героите в играта, един от които управлявате вие, те са извор на пари (стига да успеете да нанесете фаталния за тях последен удар) и точки опит. Когато съборите някоя от специалните сгради, наречени inhibitor-и, към вашите собствени minion-и се присъединяват по-мощни, които помагат на малките. Ако се забавите твърде много с унищожаването на оставащата сволоч, противниковият inhibitor ще се възстанови и ще изгубите тези иначе полезни сладури, докато не повторите процеса.

league of legends review

Вдигането на нива ви дава точки, които разпределяте между четири уникални за избрания от вас шампион (така се наричат персонажите в LoL) умения, а парите подобно на други игри от жанра, служат за закупуване на предмети. Двата враждуващи отбора се състоят от по 5 души, започват играта в два противоположни ъгъла на картата и целта на всеки от тях е простичка – да стигнат до Nexus-a (еквивалентът на “трона” и “дървото” от DotA) на другия отбор и да го направят на пух и прах. Играта може да бъде спечелена също и ако минимум четирима представители на противниковия отбор гласуват да се предадат. В сравнение с картата в DotA 2, LoL е по-скромна – разполагаме с по-малко територия, а „мобовете” са една идея по-малко неутрални. Това е основната разлика в геймплея на двете заглавия – докато класическата DotA се старае да балансира между битките между герои и убиването на minion-и, LoL залага повече на по-честите и масови мелета с фокус върху PvP битките. Други основни разлики са, че при LoL няма смяна на ден и нощ, а и във визуално отношение се залага на по-шареното.

Режими и вариации

В стандартния (класическият 5 на 5) режим ще имате възможност да изберете с кои шампиони да играе всеки от двата отбора. Начините за това са три – в Blind Pick, всички едновременно избират персонаж, като не виждат тези на противниците. Според статистиката, това е режимът за слаби и среднодобри играчи. При Draft Pick нещата работят другояче – в чата всеки казва каква роля желае да изпълнява и двата отбора се редуват да отхвърлят шампиони, срещу които не искат да се изправят. В Ranked не ви съветвам да се пробвате, докато не поиграете сериозно и не натрупате повечко опит. Най-малкото защото ще отнесете доста негативни думи по ваш адрес. В този режим се трупат т. нар. League Points, които определят в коя от петте възможни “дивизии” сте – Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond.

Освен класическия, има и 4 други режима – Dominion, който се играе на кръгла карта, а целта на отбора ви е да превземе по-голямата част от 5-те налични кули. Twisted Treeline е подобен на 5 на 5 режима, е но предвиден за отбори от по 3-ма души и се играе на по-малка карта. ARAM е режим, прозилязъл от custom мачовете. В него, отборите се бият само по централната пътека и нямат право да се връщат до базата си за регенерация или за закупуване на предмети, докато не умрат. Накрая, но не по важност е Co-op vs AI, в който играете срещу ботове… всеки, който натрупа поне месец стаж в LoL може да им свети маслото, но този режим се ползва масово за изпробване на нов герой, без да си навлечете нечий гняв в „истинска” игра.

league of legends review

Тънкият момент

Докато играете, получавате Influence Points. Тяхното приложение е най-вече отключване на нови герои. Освен за това, те служат и за покупката на руни – нещо, без което никой champion build не може да се смята за завършен. Те представляват малки перманентни бонуси, които са активни през цялата игра. Има няколко типа, с по няколко слота и в магазина на играта можете да избере какви бонуси искате да си “сглобите”. Има ги също и т.нар. masteries, които ви дават 30 точки за разпределяне между основните ви показатели и също добавят малки бонуси към уменията ви.

Освен Influence Points, има и друга „валута”, наречена Riot Points, която се купува с реални пари. Именно от там Riot Games си вадят хляба (не сте забравили, че играта е free-to-play, нали?). Тези точки имат редица приложения – отключване на допълнителни скинове, закупуване на герои, буустове за IP след всяка игра и чисти козметични добавки за всеки от шампионите. Хубавото на играта е, че в никакъв момент не започва да ви досажда с реклами да си купувате каквото и да било, а всичко се свежда до правото на избор.

Легендата гласи…

Шампионите, освен собствената си история, са участници и в глобална такава. Накратко, в света Runterra има две основни враждуващи фракции – Demacia и Noxus. Кръвопролитните войни между тях довеждат до заплахата от тотална разруха на единственият континент в игровия свят. За да се избегне това, бива създадена Лигата на легендите – инструмент, чрез който политическите разногласия да се разрешават на арени, наречени Fields of Justice. Въпросните са четири – Summoner’s Rift, Crystal Scar, Howling Abyss и Twisted Treeline (съответно всяка от тях е карта за различен режим в играта). Други по-малки фракции (като Ionia и Piltover) взимат участие в тези конфликти и така постепенно се формира цяла плеяда от шампиони – от момиченце,което умее да призовава огнена мечка на помощ, през плашило, което пие кръвта ви и по този начин възстановя своята, до робот с глуповато лице, който въпреки това знае какво да прави с вас, ако му паднете. Всеки няколко седмици, Riot пускат нов шампион, чиято история е написана така, че да се връзва с другите герои и глобалната сюжетна нишка.

Графика, звук и… заслужава ли си?

Както споменах по-горе, графиката е шарена, героите са разнообразни, като Riot обновяват от време на време някои от тях. Музиката е приятна, но когато имате 500+ игри, вече ще ви е поомръзнала. Но на въпроса: по-добра ли е LoL от DotA 2? Зависи. Заглавието на Riot се фокусира повече върху битките между героите и е една идея по-лесна, което я прави чудесен избор за по-млади геймъри и новаци в жанра. Има някои малки кусури, които понякога съсипват добри мачове, но Riot редовно я балансират и следят за спортсменския дух, доколкото е възможно. Едно от най-често срещаните такива явления е т.нар. Backdoor – един играч да нахълта незабелязан в противниковата база и да започне да руши сгради, докато съотборниците му активно се мелят с шампионите от другия отбор по средата на картата. Въпреки всичко, играта е зарибяваща – а именно това е първото изискване за да обявим една игра за добра, нали така? Ако не сте пробвали жанра, а имате желание – горещо ви препоръчвам LoL!

Взето от PCmania.bg

The following two tabs change content below.

ТОП игри

Редактор
Научете повече за иновациите в света на компютърните, конзолните и онлайн игрите. Всичко за последните приложения и игри за мобилни устройства.

Оставете коментар

Може да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.