Twin Sector – Преглед

Представете си следното: хванати сте в капан в стерилна околна среда, изпълнена с препятствия и капани, които трябва да преодолеете. Несигурен компютърен глас ви описва предстоящата ви задача. Нямате никакво оръжие, с което да се защитавате, имате няколко устройства, с които можете да манипулирате околната среда. Ако сте играли на Portal, ще забележите, че Twin Sector има подобно оформление и още доста прилики с тази модерна класическа игра. Но сравненията между двете игри са само повърхностни, защото двете игри имат една много съществена разлика помежду си: Twin Sector не е забавна игра. Първоначално, геймплейът от първо лице е интригуващ, но абсолютната липса на индивидуалност, ниското качество на визуалните ефекти и озвучаването, изсмукват цялата й енергия. Освен това, непредсказуемите действия на персонажите и дразнещите гафове в дизайна, превръщат играенето по-скоро в задължение, отколкото в удоволствие. Twin Sector показва и няколко изблика на креативност, но те не са достатъчни, за да предизвикат възвишени оценки за играта.

Играете играта като Ашли, една от многото застинали в студа след замърсяване на околната среда, което е направило Земята невъзможна за обитаване. Спящите обитатели на подземната охладена станция трябва да бъдат съживени и върнати обратно на повърхността на земята, но поради някаква причина, вие сте единственият човек, който може да бъде съживен от изкуствения интелект на станцията, която ви превръща в последната надежда на човечеството. Е, не само вие, а и вашия изкуствен водач, O.S.C.A.R., чиито преуморен монотонен глас те води през ужасяващата сграда и от време на време те снабдява с ъпдейти. Ако GlaDOS от Portal е очарователната надзирателка, която те води през пъзелите на играта, то O.S.C.A.R. е скучния втори братовчед. Гласът му носи привлекателността и умелостта на четвъртокласник, който рецитира съчинението си, написано през лятната ваканция. Ашли не е по-интересна, а случайните опити на актрисата да наподоби гняв и страх са аматьорски. Но едва ли има актьори, които могат да се справят със скучния диалог на Twin Sector, който едва допринася за развитието на сюжета.

Ако сте избрали играта заради пъзелите, а не заради историята, поне ще харесате концепцията на геймплея. Ашли има две телекинетични ръкавици – едната бута, а другата дърпа. С помощта на дърпащата ръкавица можете да изтегляте към себе си варели и кашони или да се придърпвате към стени и пътеки. С бутащата ръкавица пък можете да отблъсквате от себе си същите тези варели и кашони и дори да се оттласнете от земята. Чрез ръкавиците можете да извършвате и някои други подвизи, например да прескачате широки пропасти, да хвърляте варелите по копчета, които не можете да достигнете или да минавате през разбити врати като хвърляте горящи метални кутии по тях или ги натъпквате с топки боклук. В играта има и няколко сложни пъзели, като този, в който трябва да прекарате топка боклук през няколко коридора, нагоре и надолу по рампи и в антигравитационна зала. Подобни кратки моменти показват най-доброто от потенциала на Twin Sector.

За съжаление, Twin Sector се отличава повече с безжизнените си качества и дразнещите пропуски в енджина. Персонажите са толкова неравномерни, че един прост скок върху тръба отгоре може да не се получи както трябва. Или пък може да опитвате на качите варел върху друг варел и цялата тази малка кула да се срути, докато се опитвате внимателно да сложите варела на мястото му, а вместо това го хвърлите напред. Присъствието на търсачи – агресивни, носещи се във въздуха топки, които могат да ви убият с ток – прави някои нива на играта още по-дразнещи, защото трябва да се справите с неточните графики под напрежение. В други случаи пък дефектите в играта могат да доведат до край на играта. Например, заради неточности в персонажите можете да изхабите ограниченото количество гърмящи метални кутии, които имате или изключително чупливите цилиндри с вода пред да сте успели да изпълните задачата, за която те ви трябват. В този случай попадате в задънена улица, защото не можете да продължите напред, а самата игра не приключва. Това един от големите гафове в енджина. Друг пример е уреда, който ви снабдява непрестанно с допълнителни метални кутии, след като използвате последната, която сте имали (незнайно как той знае кога), но е възможно да изгубите кутия, без да я взривите. А липсата на експлозия означава, че няма да има нова кутия. Това можеше да се избегне, ако играта даваше възможност сами да си искате метална кутия, когато ви трябва, но Twin Sector няма толкова добър енджин.

Мястото, където се развива Twin Sector, също не е особено подходящо. Сградата представлява безцелен лабиринт от коридори и големи празни стаи, които незнайно защо се охраняват от лазери и кули. Всеки предмет, който намерите, трябва да ви помогне да разрешите някой пъзел или да попречи на напредъка ви в играта. Обстановката е скучна и празна. Всички стаи са еднакви, с малки изключения в избора на цветове, осветлението или архитектурата. Няма никакви зловещи пукнатини, никакви мъждукащи крушки или надигащи се сенки – нищо, което да предизвика напрежение, удоволствие, тъга или каквото и да е чувство. Озвучаването не е постоянно, което става очевидно, когато музиката спре. Можете да чуете стъпките на Ашли, докато вървите по безкрайните коридори, но тя не издава никакъв звук, когато скача. Големи вентилатори се въртят зад решетки, но те не издават никакъв звук. Единствените звуци, които има в играта, като например звука от горящ огън, звучат сякаш са откраднати от някои публична база данни. Човек би очаквал, че отварянето на огромна метална врата ще предизвика шумно дрънчене, а не просто мрачен глух звук.

Идеята на Twin Sector е добра и заслужава по-добра игра, която да я представи. Няколко добри пъзела показват каква би могла да бъде играта, но тя няма характера и енергията, като една жалка врата, която тупва глухо, вместо да издрънчи силно. Някои игри са резултат от труд и любов. Twin Sector е само труд.

The following two tabs change content below.

ТОП игри

Редактор
Научете повече за иновациите в света на компютърните, конзолните и онлайн игрите. Всичко за последните приложения и игри за мобилни устройства.

Оставете коментар

Може да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.