Към съдържанието


Снимка

Rammstein


  • Влезте в профила си за да пишете
Няма други мнения в тази тема

#1 admin

admin

    Потребител

  • Administrators
  • 1509 Мнения:
  • Time Online: 4d 10h 54m 16s

Публикувано 17 май 2018 - 06:05

Rammstein (произн. Рамщайн) е немска Neue Deutsche Härte група, създадена в Берлин през 1994 г. Освен с тежкия си звук, групата се отличава и с осезаемо присъствие на голяма доза театралност и драматизъм в музиката, подсилена с изпъкващи електронни кийбордове. Структурата на песните е подобна, състояща се от тежки насечени рифове, повтарящи се през по-голямата част на песента на фона на хаотични кийбордове и припев, най-често повтарящ една и съща фраза.

В световен мащаб продадените копия от албумите им са над 25 млн.[1] Текстовете са агресивни, мрачни, понякога вулгарни и с открита сексуална насоченост, а нерядко и натуралистични или гротескни. Любовни теми също се срещат, но са представени най-често от своята тъмна страна. Вокалите са главно минорни и груби, почти изцяло на немски език. Последният албум на групата (Liebe Ist Für Alle Da) е издаден през октомври 2009 г.

История

Групата води началото си като страничен проект, осъществен от шестима източногерманци. Това са Рихард Круспе-Бернщайн(соло китарист), Кристоф Шнайдер (барабанист), Оливер Ридел (бас китарист), Паул Ландерс (ритъм китарист), Кристиан Лоренц (клавирист) и Тил Линдеман (вокалист). Негласен инициатор на проекта се води Рихард Круспе, макар последният да отрича своята водеща роля при сформирането на групата, заявявайки, че Rammstein не се върти около някакъв лидер.

Името си групата получава от авиокатастрофата, разиграла се в американската база Рамщайн (Ramstein Air Base) в Западна Германия на 28 август 1988 г. В едноименното парче (Rammstein) на групата се разказва за тази трагедия.

През 1994 г., една година след събирането на групата, излиза първият им албум – Herzeleid (Мъка). Той съдържа 11 песни. Следва албумът Sehnsucht (Копнеж), излязъл през 1997 г., включващ хитовата Du Hast, превърнала се в най-комерсиалния успех на групата, като е записана дори версия на английски език, както и множество други ремикси. Du Hast (Ти имаш) може да се разбере също и като Du Hasst (ти мразиш), откъдето идва и оригиналността на песента. Песента им Hallelujah (Алелуя) участва в саундтрака на Resident evil. В бонус версията на албума присъства също английска версия на песента „Engel“. Една година по-късно групата изнася един от най-добрите си концерти на живо в Берлин (Live Aus Berlin '98), издаден на CD и DVD.

За новото хилядолетие е предназначен албумът Mutter (Майка), съдържащ също 11 песни, между които Mein Herz Brennt(Сърцето ми пламти).

През 2004 г. излиза албумът Reise, Reise (Пътувай, пътувай или Ставай, Ставай – аналогично двусмислие като в Du Hast). Песента Mein Teil (Моята ястие/част/парче – отново двусмислие със сексуален контекст) е създадена по действителен случай с нашумялото преди време убийство, свързано с канибализъм. Клипът към песента разбужда духовете на мнозина. С не по-слабо въздействие, но предизвикващо коренно различни чувства, е и видеото към песента Ohne Dich (Без теб). В албума за пръв път присъства изцяло акустична песен с подчертано блусарски влияния – „Los“, а парчето „Amerika“ (съдържащо реплика на английски език в припева) остро пародира и критикува американската политическа система.

200px-Rammstein-flamethrowers.jpg
 
Пироефекти, използвани от групата по време на едно от изпълненията им на песента Feuer frei! през 2004 г.

Предпоследният албум Rosenrot (Червенорозка) излиза в края на 2005 година. Първоначално планиран като продължение на предния албум и дори носещ работно заглавие Reise, Reise Vol. 2, в крайна сметка Rosenrot получава заглавието си от едноименната песен. Текстът ѝ представлява сплав между приказката „Белоснежка и Червенорозка“ на Братя Грим и стихотворение на Гьоте. Приказната тенденция е продължена и в друга песен от новия албум – Hilf Mir (Помогни ми) – в нея са използвани мотиви от Struwwelpeter.

Запазена е и традицията от Reise, Reise за присъствие на по-нестандартна песен – в тази роля се въплъщава песента Te Quiero Puta!(Обичам те, курво!), изпълнявана изцяло на испански език. За написването ѝ е помогнала тайнствената приятелка на Тил, която говори испански и за която той казва в интервю за „Playboy“, че е намерил човека, с който иска да прекара остатъка от живота си. Отново е повдигната темата за хомосексуализма – Mann Gegen Mann (Мъж срещу мъж). Песните Spring (Скачай) и Zerstoeren(Унищожавай!) са емблематични за целия албум; присъстват и две „оди“ – Benzin (Бензин) – посветена именно на огнената течност поради мащабните пироефекти, използвани от Rammstein в живите им изпълнения, и Ein Lied (Една Песен) – творба, посветена на всички фенове на групата.

Име

Името на групата Rammstein е дадено от Пол Ландерс, Кристоф Шнайдер и Кристиан Лоренц. На 28 август 1988 г. в американската база Rammstein (Ramstein Air Base) в Западна Германия е проведено годишното авиошоу (Ramstein Flugschau) с участието на пилотажната група на италианските ВВС Фрече Триколори. По време на извършваните от италианската група фигури от висшия пилотаж два от самолетите се допират, изгубват контрол и катастрофират в публиката, при което загиват 70 души. (виж Рамщайн (авиокатастрофа))

Членовете на групата дълго време отричат връзка с авиокатастрофата. Допълнителната буква „m“ в името на немски дълго време е свързана с думата Rammstein, таран или камък, които служи за застопоряване при входове и изходи[2]. Въпреки това медиите винаги са повдигали въпроса за произхода на групата и възможната връзка с авиошоуто и последвалата катастрофа. Едва по-късно става известно, че след създаването на групата тя известно време се подвизава под името „Rammstein-Flugschau“[3]. Паул Ландерс казва относно името на групата.

При нашите обиколки с Feeling B аз, Шнайдер и Флаке имахме вече вариант за име. По това време бяхме записали на нашия камион „Rammstein-Flugschau“. Колкото бяхме глупави, написахме Rammstein с двойно m, понеже не знаехме, че градът се пише с едно m. Като за начало се наричахме на майтап, но името остана като прякор. Не можахме да се отървем от него. Не искахме да се казваме Rammstein, името беше прекалено задължаващо. Другите имена, на които се бяхме спрели, бяха Milch (мляко), Erde (земя) или Mutter (майка), но името вече се беше наложило.

 

Информация:

 

Създадена Берлин20px-Flag_of_Germany.svg.png Германия Стил Neue Deutsche Härteиндъстриъл метъл Активни години 1994 – до наши дни Музикален издател Motor Music
Republic Records
Slash Records Свързани изпълнители First ArschEmigrateLindemann Уебсайт rammstein.com
Страница в IMDb

 

Членове:

Тил Линдеман

 

Прикачен файл  Till_Lindemann.JPG   107,63K   0 Брой сваляния

 

Кристиан Лоренц

Прикачен файл  FlakeBrazilPortoalegreHotel1.jpg   224,4K   0 Брой сваляния

 

Кристоф Шнайдер

Прикачен файл  Christoph_schneider.jpg   66,84K   0 Брой сваляния

 

Рихард Круспе-Бернщайн

Прикачен файл  Richard_Zven_Kruspe.jpg   149,97K   0 Брой сваляния

 

Оливер Ридел

Прикачен файл  Oliver_Riedel.JPG   141,21K   0 Брой сваляния

 

Паул Ландерс

Прикачен файл  Paul_Landers_Hotel.jpg   27,1K   0 Брой сваляния

 

 


  • 0
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни